maanantai 7. marraskuuta 2016

Kameran valotusohjelmat

Jos on joskus tullut ihmeteltyä (järjestelmä)kameran pyöritettävässä nupissa tai pienessä näytössä olevia P, M ja muita merkkejä niin tämä blogiteksti yrittää selventää asiaa.

Eri kameramerkeillä on hieman eri tapa toteuttaa asiat. Canon on suosinut pyöriteltävää nuppia kameran päällä, Nikon käyttää sekä nuppia että mode-näppäintä ja näyttöä (eli ohjauspaneelia kuten sitä D810 käytöohjeessa kutsutaan) hieman mallista riippuen. Nikonin tapa käyttää nappia ja näyttöä on käytössä myös Canon 1D Mk IV -mallissa. Alla kaksi esimerkkiä Canonilta.

C-kirjain allaolevassa 70D-kuvassa ei tarkoita valotusohjelmaa, vaan siihen voidaan tallettaa erilaisia asetuksia niin, että ne ovat nopeasti käytössä. Tähän kuuluu mm. mukautetut toimintoasetukset.

Canon EOS 70D

Canon G11
































70D-mallissa valittu ohjelma on se, joka on nupin oikealla puolella näkyvän valkoisen merkin kohdalla, G11:ssä valkoinen merkki näkyy vasemmalla puolella. Molemmissa kameroissa on kuvassa valittuna P-ohjelma.

Uuden kameran ohjelmaksi on tehtaalla yleensä valittu täysautomaattiohjelma, joka on merkitty vihreällä. 70D:ssä se on merkkitty vihreän suorakulmion sisällä olevalla vihreällä A-kirjaimella (vihreä väri ei kuvassa kokonaan näy), G11:ssä vihreällä pohjalla olevalla AUTO-sanalla ja Nikon D5300-mallissa kamerankuvalla, jonka yläpuolella on AUTO-sana.


Täysautomaattiohjelma.


Tämä ohjelma on nimensä mukaisesti täysin automaattinen. Käyttäjällä ei käytännössä ole mitään vaikutusta kameran säätöihin, ainoastaan kuvanottohetki on käyttäjän päätettävissä (hieman liioitellusti).

Ohjelma useimmiten estää RAW-kuvan käytön. Mahdollinen HDR ei sekään välttämättä ole käytössä, salamaa käytetään automaattisesti jne. Kameran käyttöohjetta kannattaa tutkia, mitä kaikkea tässä tilassa jää käyttäjän saavuttamattomiin. Yleensä suurin osa toiminnoista.

Suorakaide, jossa on salama yliviivattuna (Canon 70D) tai ympyrän sisällä oleva yliviivattu salama (Nikon D5300) tai muu vastaava merkintä tarkoittaa käytännössä tätä samaa täysautomaattiohjelmaa, mutta tässä tilassa salama ei välähdä.

P-ohjelma (Program Auto Expose tai Program AE, Ohjelmoitu automaattivalotus)


Tämä on käytännössä automaattinen valotusohjelma siinä mielessä, että kamera valitsee edelleen itse aukon, ajan jne. mutta jättää käyttäjälle enemmän valtaa. Salama ei välähdä vaikka olisi kuinka pimeää, RAW-kuvaus on käytössä, ISO-herkkyyttä voi itse muuttaa jne. Erityisen kätevää on ns. ohjelmansiirto, jolla käyttäjä voi kuvakohtaisesti säätää aukon ja ajan arvoja toisenlaisiksi kuin kamera on valinnut kuitenkin niin, että valotus pysyy samana.


Suljinajan valinta (Tv tai S)


Tästä käytetty nimitys hieman vaihtelee valmistajasta riippuen. Kyseessä on suljinajan valinta, jossa käyttäjä valitsee valotukseen käytettävän ajan ja kamera siihen sopivan aukon. Tämä on siis eräänlainen puoliautomaattinen kuvaustila.

Tv (Time value) tarkoittaa aika-arvoa ja S (Shutter Speed) suljinaikaa, mutta kyse on samasta asiasta. Myös suljinajan esivalinta -nimitys on käytössä.

Aukon valinta (Av tai A)


Tämä tarkoittaa, että käyttäjä valitsee käytettävän aukon ja kamera siihen sopivan suljinajan. Samanlainen puoliautomaattinen kuvaustila kuin Tv/S, nyt vain valitaan ajan sijasta aukko.

Av tulee sanoista Aperture Value ja tarkoittaa aukkoarvoa.


Käsisäätöinen valotus (M)


Tässä tilassa käyttäjä tekee kaiken ja kamera toteuttaa. Kamera kyllä varoittaa, jos jokin ei ole sen mielestä kohdallaan, mutta ei estä kuvan ottoa eikä tee mitään korjauksia. Jos siis käyttäjä tekee säädöt täysin pieleen, tuloksena on ääritapauksessa joko täysin musta tai valkoinen "kuva" riippuen siitä, menikö ali- vai ylivalotuksen puolelle.

M tulee sanasta Manual, käsikäyttöinen.

Aikavalotus (B, lyhenne sanasta bulb)


Tämä on tila, jossa suljin pysyy auki niin kauan kuin laukaisin pidetään pohjassa. Jos valintakiekosta ei löydy tätä, se voi löytyä M-ohjelman takaa kuten Nikonin D5300-mallissa, jossa suljinajan valintaa säädetään niin kauan kunnes näyttöön tulee ajan sijasta teksti bulb.

Erityiskohdetila (SCN, lyhenne sanasta scene)


Nämä ovat automaattisia ohjelmia, jotka on pyritty optimoimaan tietyntyyppisille kuvaustilanteille. Aiemmissa Canonin malleissa oli eri paikka eri ohjelmille kiekon reunoilla, mutta 70D:ssä ne ovat tuon yhden kohdan takana. Nikonin D5300-mallissa on edelleen osalle oma paikkansa kiekolla, mutta osa on laitettu SCENE-sanan kohdalle.

Tämän kohdan takaa löytyy erilaisia kuvausohjelmia, joten kameran oman käyttöoppaan tutkiminen on paikallaan.

Esimerkkeinä näistä tiloista on lähikuvaus (kamera sallii tarkennuksen hyvin lähelle), muotokuvaus (kamera pyrkii käyttämään suurinta aukkoa lyhyen terävyysalueen saamiseksi), maisemakuvaus (kamera pyrkii käyttämään pienintä aukkoa laajan terävyysalueen saamiseksi), urheilukuvaus (kamera pyrkii käyttämään mahdollisimman nopeaa suljinaikaa liikkeen pysäyttämiseksi) ja yökuvaus (kamera käyttää pitkää valotusaikaa ja usein myös salamaa).

Luova automaattikuvaus (CA), Canon 70D


Tämän perimmäistä tarkoitusta en ole oikein ymmärtänyt. Siinä käyttöohjeen mukaan voi muuttaa kuvan tunnelmaa ym. haluamikseen, jotka sitten kaiketi ovat aina käytössä tässä tilassa. Minusta jotenkin turha toiminto kamerassa.

Erikoistehosteet (EFFECTS), Nikon D5300


Tästä löytyy erilaisia valmiita tehostekeinoja kuviin. Kun kuva on otettu, kamera lisää siihen halutun tehosteen. Tällaisia ovat mm. lelukamera- ja miniatyyritehoste.

Vastaavia tehosteita löytyy Canon 70D-kamerasta näin: ota kuva, avaa valikko, siirry oikealle ensimmäiseen play-napin näköiseen kohtaan (väri muuttuu punaisesta siniseksi), valitse luovat suotimet, paina set-nappia ja valitse haluttu tehoste.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti