lauantai 4. elokuuta 2018

Selective color ja miten se tehdään

Selective color -nimitykselle en nyt äkkiä keksi hyvää suomennosta, mutta kyse on kuvankäsittelyssä tehtävästä toiminnasta, jolla värikuvassa vain tietty kohta tai väri on näkyvissä kuvan ollessa muuten mustavalkoinen. Yleensä ohjeet ovat Photoshop-ohjelmalle, mutta tein tämän Corelin Photo-Paint -ohjelmalle, jota itse käytän ja haluan näyttää, että muullakin kuin Photoshopilla voi tehdä ihan yhtä hyvin näitä kikkoja. Jos olisin nuori, voisin vielä lisätä, että haluan olla erilainen nuori. :-)

Tässä kuva, jota käytän esimerkkinä.



Avataan kuva Photo-Paintiin. Sen jälkeen otetaan Object Manager käyttöön, jos se ei jo ole, painamalla Ctrl+F7 tai valikosta Object --> Object Manager. Sen jälkeen Object Managerissa otetaan kiinni background-kohdasta ja raahataan se kuvan nuolen kohtaan.





Nyt Object Managerin yläosaan tulee uusi rivi (Object 1) ja se on aktiivinen. Klikataan nuolen kohdasta ja sinne tulee valkoinen alue.




Valkoinen suorakaide on nyt aktiivinen. Klikataan sen vasemmalla puolella olevaa pikkukuvaa. Sen jälkeen mennään valikkoon ja valitaan Adjust --> Image Adjustment Lab. Avautuu uusi ikkuna, jossa kuvalle voi tehdä erilaisia säätöjä. Kuva halutaan muuttaa mustavalkoiseksi, joten se onnistuu vetämällä saturation-liukusäädin kokonaan vasemmalle. Kuva muuttuu nyt mustavalkoiseksi. Muita säätöjä voi tehdä, jos tuntuu, että kuva sellaista kaipaa.



Kun halutut säädöt on tehty, hyväksytään valinnat OK-napista. Seuraavaksi valitaan Paint tool painamalla P-kirjainta tai klikkaamalla vasemmassa palkissa olevaa kuvaketta (alla olevassa kuvassa A-kirjaimen alapuolella oleva neliö). Seuraavaksi valitaan Object Managerissa se valkoinen suorakaide ja sitten varmistetaan, että vasemmalla olevassa palkissa on musta neliö valkoisen neliön päällä nuolen kohdassa.



Nyt maalataan haluttua kohtaa kuvasta. Sitä mukaa kun maalaus etenee, kuvan alkuperäinen väri palautuu, kuten yllä olevassa kuvassa näkyy. Pensselin kokoa voi säätää ylhäällä olevasta neliöstä, joka on normal-sanan vasemmalla puolella oleva luku. Jos hiiri lipsahtaa ja paljastaa väriä väärästä kohtaa, valitaan nuolen kohdalta väriksi valkoinen, jolloin samalla tavalla maalaamalla voidaan palauttaa taso eheäksi eli väri katoaa. Maalauksen edetessä valkoinen suorakaide Object Managerissa muuttuu mustaksi, sitä enemmän mitä laajemmalta alueelta maalataan.

Kun kuva on käsitelty halutunlaiseksi, valitaan valikosta Object --> Combine --> Combine all objects with background tai näppäimistöltä Ctrl+Shift+nuoli alas. Object Managerissä näkyy enää yksi rivi, joka on Background. Nyt kuvan voi tallentaa haluttuun muotoon vaikkapa jpg-kuvaksi.

Jos muokkausta ei saa kerralla tehtyä, kuvan voi tallentaa Corelin omaan cpt-muotoon. Toki sen voi tallentaa ennen objektien yhdistämistäkin, jos haluaa ylimääräisen varmuuskopion siltä varalta, että muokkausta pitää myöhemmin jatkaa.

Nyt on valmis kuva, jossa on vain haluttu kohta värillisenä muun ollessa mustavalkoisena.



Tällä samalla periaatteella voi myös sumentaa kuvan ja jättää vain tietty kohta teräväksi. Sumentaminen sopii hyvin esimerkiksi muotokuviin. Tee samat toimenpiteet kuin edellä, mutta Image-valikon sijasta mene Effects valikoon, valitse sieltä Blur ja sitten vaikkapa Gaussian Blur. Avautuvasta ikkunasta valitset halutun sumennoksen voimakkuuden. Tee samat toimenpiteet kuin edellä loppuun asti ja näin on sumennos valmis, kuten alla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti