maanantai 25. heinäkuuta 2016

Ennakkoluuloja(ko) bussikuskeista rahtipuolella?

Hain aikoinaan yhtä kuskin paikkaa ja pääsin jopa haastatteluun. Haastattelussa alkoi tuntua heti alussa siltä, että isäntä ei haluakaan meikäläistä. Juttu pyöri ja pyöri kunnes sitten isäntä rohkaistuu toteamaan ison ongelmansa. Keskustelu meni suunnilleen näin:

Isäntä: Mahdatko sä osata ajaa kuorma-autoa kun sä oot vaan bussikuski?
Minä (todettuani etten pääse tähän paikkaan): Kuule, jos olen ajanut 14,5-metristä, 3-akselista pikavuoroautoa Helsingissä pahimpaan iltapäiväruuhkan aikaan eikä ole tuntunut missään, niin ihan tosissasiko luulet, etten selviä ton sun pikkuautos (pieni 2-akselinen jakoauto) kanssa Porissa, jossa ei edes tiedetä, mitä ruuhka tarkoittaa?
Isäntä, selvästi hätkähtäen ja nikotellen: Niin, no, juu öh... mä en tainnut nyt ajatella loppuun asti.
Minä: Juu, et kyllä ajatellut yhtään mitään.
Isäntä: Otan sitten yhteyttä, jos pääset.

En päässyt, se kävi selväksi jo haastattelun alkumetreillä.

Eikä tuo ole ainoa kerta, saman olen vuosien mittaan kuullut muutamankin kerran.

Mistä ihmeestä rahtipuolelle on tullut noin kova epäluulo siitä, ettei linjurikuski osaa ajaa kuorma-autoa? Voisiko joku selvittää? Ihan oikeasti nyt, kertokaa mulle.

Säiliöpuoli on kanssa urbaanin legendan mukaan ihan ihmeellistä ja yliluonnollista touhua:
Eräs isäntä ihmetteli kovin, miten mahtaisin pärjätä säiliöpuolella, kun se on niin oma maailmansa. Mutta kun sitten kysyin, miten se on oma maailma, niin vastausta ei tullut, ei edes yritystä. Taisi olla vaikea kysymys (pahus kun työnhakija kysyy vaikeita). Eräs toinen isäntä sentään vastasi kysymykseen toteamalla, että "no eihän se oikeastaan olekaan, on mulla pari suoraan kurssilta tullutta ja nekin on pärjänneet ilman aiempaa kokemusta, toinen on nainen". En vain tiedä, miten sukupuoli tähän liittyy.

On joukossa sentään fiksujakin isäntiä. Olin erästä paikkaa katsomassa ja siinä sitten käytiin kärry hakemassa perään. Työhaastattelu siis suoritettiin tien päällä ja samalla tuli annettua ajonäyte. No, jotenkin vaistosin, että apukuskin paikalta nyt tarkkaan katsotaan ja seurataan, mitä toi "vaan bussikuski" oikein tekee. Kun täysperä saatiin 2-tielle ja jo vähän vauhtiakin, niin apukuskin paikalta todetaan, että "kyllä sä ajaa osaat" ja tuntui kuin olisi isäntä rentoutunut ihan kokonaan. Juttukin rupesi olemaan jotenkin vapaampaa, tai ainakin siltä tuntui.

Häneltä kysyin tuota säiliöpuolen ihmeellisyyttä ja hän kertoi oman kokemuksensa perusteella, että ei siinä ole mitään ihmeellistä. Yritin jotain perusteita löytää kysymällä, että onko se ihmeellisyys siinä, että neste tuppaa liikkumaan ja vaikkapa jarrutuksessa tuntuu, että auto menee eikä pysää. Mutta ei kuulemma, ne on niin pieniä voimia loppujen lopuksi, että siihen tottuu parin risteyksen jälkeen, jolloin sitä ei enää tietoisesti ajattele. Mitään todellista perustetta esittää moisia ei hänen mukaansa ole.

Jaa se työpaikka? Hän olisi ottanut töihin, mutta kävi ilmi, että työpäivä olisi alkanut aamuneljältä, ehkä jo aiemminkin. Se ei oikein sovi tällaiselle aamu-uniselle. Oli siinä vielä toinenkin haittapuoli: maanantaina kun lopettaa, ei vielä tiedä, onko keskiviikko työpäivä ja jos on, niin minne päin olisi suunta.

Jos mennään oikein ääripäähän fiksujen isäntien osalta, niin eräs olisi tarjonnut parin, kolmen viikon keikkaa ulkomaille. Toinen auto olisi erään muualta saamani tiedon mukaan ollut juuri pakasta vedetty. Että kyllä ne jotkut luottavat tuliterän rahtirattaansa tuntemattomalle ja vieläpä ulkomaan ajoon, josta mulla ei ole mitään hajua (kiitos muuten luottamuksesta, jos tämän luet). Olisin voinut jopa lähteä, mutta varoaika oli niin lyhyt, että en ehtinyt valmistautua. Tuttu suositteli, että Soneran liittymällä tulee reissut paljon halvemmaksi puhelujen suhteen kuin mun nykyisellä Saunalahden liittymällä, että semmoinenkin olis pitänyt hommata ja läjä käteistä, kun en luottokorttia omista. Harmittaa, kun meni niin viime tippaan Facebookin sekoilun takia. Mutta toisaalta, on ehkä parempi jättää noi ulkomaan ajot niille, jotka ne paremmin hallitsevat, ainakin näin aluksi. Kun nyt pääsisi edes kotimaassa rahtia kuskaamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti