torstai 31. joulukuuta 2020

Vuosikatsaus, 2020

Vuosi sitten en tehnyt vuosikatsausta enkä tänäkään vuonna meinannut, kun ei vaan oikein ole mitään kerrottavaa. Päätin kuitenkin vähän purkaa turhautumista kirjoittamalla.

Pöpö

Tuli joku pöpö, jota koronaksi kutsutaan. No, sinänsä siinä ei mitään ihmeellistä ole, onhan noita pöpöjä koko ajan liikkeellä kaikenlaisia. Mutta se ihmetyttää, miten tällä kertaa porukka meni ihan sekaisin. Sanon jopa, että porukka meni paniikkiin ja hysteeriseen tilaan.

Ensimmäinen outo juttu oli vessapaperin ja talouspaperin hamstraaminen. Yritin kysellä tutuilta ja netistä hakea vastausta, mutta ei ole vieläkään selvinnyt, että miksi piti hamstrata. Hullut.

Sitten alkoi tämä maskihysteria. Jo alkuvuonna tieteelliset tutkimukset kertoivat, että tämä versio koronasta pääsee elimistöön suun, nenän ja silmien kautta. Tällä tiedolla ei tunnu olevan mitään merkitystä ainakaan maskiuskovien joukossa. Ehkä joku voisi kertoa, että miten logiikka toimii tässä: kun kolmesta reitistä kaksi tukitaan ja yksi on avoinna, niin sitten se pöpö ei pääsekään elimistöön? Samat tutkimukset kertovat, että jos henkilölllä jo on korona ja hän käyttää maskia oikein, niin sitten se ei leviä kovin helposti. Tuossa on pieni sana oikein. Mitä olen ihmisiä katsellut, niin kukaan ei käytä maskia oikein. Sitä hypistellään, pois otettaessa laitetaan taskuun/käsilaukkuun/hanskalokeroon ja otetaan sieltä seuraavassa paikassa ja näin tapahtuu päivästä toiseen. Maski ei tutkimusten mukaan suojaa muita näin käytettynä vaan on vaara, että virus leviää laajemmalle alueelle. Mutta maskien perään nyt ollaan kovin innokkaasti ja tuntuu siltä, että se innokkaimpien mielestä auttaa muihinkin ongelmiin, ties vaikka ilmastonmuutoskin sillä hoidetaan (ei muuten hoideta).

Sitten joku taulapää keksi, että jos ei maskia voi käyttää, niin käytetään visiiriä. Yritin löytää tutkimuksia, joissa visiiristä olisi jotain hyötyä, mutta kyllä ne kaikki olivat sitä mieltä, että visiiri yksin ei auta oikeastaan lainkaan. Esimerkiksi tässä on yksi uutinen:

https://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/visors-verdict-they-don-t-work-and-may-actually-spread-coronavirus-1.4375916

Nyt sitten ihmisillä on joko maski tai visiiri, esimerkiksi kaupoissa myyjillä. Ja ihan täysin turhaa on se visiiri. Mutta saadaan silllä sellainen psykologinen vaikutus aikaan, sen todellinen vaikutus vain on sama kuin placebolla lääkkeiden yhteydessä.

Alkuvaiheessa ruvettiin myös käsidesin puolesta kampanjoimaan melko aggressiivisesti. Tutkimustulokset sivuutettiin täysin. %-lukuja en nyt tarkkaan muista, mutta käsidesin tehokkuus taisi olla reilussa 70 % kun ihan tavallisen saippuan teho muistaakseni on 94 %. Mutta ei, käsidesillä lotrataan ja sitä hamstrattiin alkuvaiheessa niin, että oli hetken aikaa hyllyt tyhjänä. Jos olisi vähänkään järkeä, niin olisivat hamstranneet ne saippuat. Mutta kun ei ole, järkeä siis.

https://tekniikanmaailma.fi/taistelussa-koronavirusta-vastaan-saippua-on-kuningas-miksi-saippua-toimii-paremmin-kuin-kasidesi/

Keväällä jo odotin, koska joku valittaa kovaan ääneen, että miten hän on voinut saada koronan kun on maskia käyttänyt ja käsidesillä lotraillut. Ehkä joku on yrittänyt, mutta sitä ei ole julkaistu, kun se ei sovi vallalla olevaan propagandaan.

THL:n edustajan lausunto marraskuun loppupuolella oli sekin jotain käsittämätöntä. YLEn uutinen päättyi kyseisen lafkan edustajan toteamukseen, joka meni suunnilleen näin: "Eipä noista maskeista paljon hyötyä ole, mutta me nyt kuitenkin suositellaan niitä". Enpä ole THL:ää kovin arvossa pitänyt aiemminkaan, mutta jos laarin pohjalle jotain rippeitä olikin jäänyt, niin nyt ovat lähteneet. Mielestäni pitää suositella vain sellaista, josta on tieteellisen tutkimuksen mukaan oikeasti hyötyä.

Valmiuslaki oli osittain käytössä ja silloin suositeltiin ikäänyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia, etteivät olisi muiden kanssa tekemisissä. Jostain syystä monet ottivat tämän pakkona. Aika huonosti on suomenkieli hallussa, jos ei ymmärretä, mikä ero on suosituksella ja pakolla.

Täytyy lopuksi todeta, että en olisi uskonut ihmisten nykyaikana joutuvan tuollaisen joukkohysterian valtaan. Mutta näköjään se vielä nykyäänkin onnistuu. En enää yhtään ihmettele, että eräskin itävaltalainen taidemaalarin urasta haaveillut ehti tekemään niin paljon tuhoa.

Operailin Dr20

Porissa nähtiin harvinaisuus rautatieharrastajien kannalta. Tänne tuli Operail-yhtiön kaksi Dr20-veturia tekemään koeajoja uusilla ratapölkkymateriaaleilla, joilla tutkittiin tärinän vaimenemista. Keväällä sanoin, että ei taideta Porissa kyseistä veturityyppiä koskaan nähdä. Onneksi olin väärässä. Otin muutaman kuvan ja videopätkän, joka on kuvattu Valtionsillalta.

Dr20 Porissa

Polkupyöräilyä

Tänä vuonna tein kaksikin omaa ennätystä polkupyöräilyn tiimoilta. Ensimmäinen oli se, kun viikon aikana keräsin 350,57 km. Tämä oli viikolla 34, päivämäärin ilmaistuna 17.8.-23.8. Toinen ennätys oli koko vuoden kilometrimäärässä, joka oli 6020,54 km. Tavoitteeni oli päästä viiteen tuhanteen, joka sekin olisi ollut ennätys, mutta näköjään pääsi vähän karkaamaan. Tämä ei olisi onnistunut, jos meillä olisi vielä kunnon talvi. Nyt ainakin täällä Satakunnassa tuntuu olevan vain kevät, kesä ja syksy.

Joulu

Joulu meni perinteisin tavoin paitsi tällä kertaa olin ostanut muovikuusen ja siihen tarvittavia koristeita kuusenkynttilöitä unohtamatta. Eihän se tietysti aitoa voita, mutta aika hyvä muovikuuseksi. Oli oikein käpyjäkin mukana. Oravaa en paketista löytänyt, mutta eipä siellä sellaista olisi pitänyt ollakaan. Mutta sellainen pieni pehmo-orava olisi ehkä ollut hieno lisä jossain oksalla istumassa.

YLEn kuusijuhla oli hyvää seurattavaa sekin kuten aiempinakin vuosina. Vähän epäilytti, kun kerrottiin Susannan olevan juontamassa, mutta hyvin se meni, vaikka nuori onkin. Lavasteet olivat nekin hyvät. Kaksi asiaa tosin ei ollut minun makuuni. Saara Aallon tulkinnat joululauluista eivät oikein uponneen meikäläiseen. Johtuiko sitten kappaleiden sovituksesta vai mistä. Toinen, ja aika iso asia, oli se tankotanssi. Se ei vain minun mielestäni sovi tällaiseen jouluohjelmaan. Naisella ja tytöllä oli niin niukasti kangasta päällään, että jos olisi ollut neliösenttikin vähemmän, niin olisi näkynyt pipari ja/tai maitohana, jos ymmärrätte mitä tarkoitan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti